Недостатъчен контрол на всички нива е основната причина, довела до , каза

...
Недостатъчен контрол на всички нива е основната причина, довела до , каза
Коментари Харесай

Недостатъчен контрол е довел до размяната на бебетата в ``Шейново`` - Здраве

Недостатъчен надзор на всички нива е главната причина, довела до, сподели на брифинг пред медиите изпълнителният шеф на Агенция " Медицински контрол " проф. доктор Росен Коларов.

Контролът е четиристепенен, само че във всичките четири равнища има нарушавания. Съответно акушерката в отделението, която поставя гривничките, неонатологът, който управлява процеса при прехвърлянето на бебетата от родилното поделение в неонатологичното,, при изписване на децата е наложителна сверката на номерата. Някъде на финала не е тествана тази сличаване. Безспорно има и човешка неточност, сподели проф. доктор Росен Коларов.

В констативния протокол с резултатите от осъществената инспекция са отразени пропуски, грешки и неспазване на някои условия в нормативната уредба, заради което ще бъдат формирани актове за административни нарушавания. Нарушени са медицинските стандарти по акушерство и гинекология и по неонатология, удостовери той.

Коларов заяви още, че по време на инспекцията е било открито, че на една от родилките, която е постъпила по неотложност, е била поискана сума за избор на екип, което е непозволено.

Дадени са и наложителни наставления.

Агенцията стартира инспекции на всички акушеро-гинекологични отделения в страната, които са над 130, с цел да не се позволяват сходни нарушавания. Ще се вкара и рискбазиран контрол - ще се оценят тези рискови моменти, които с значими, с цел да се предотвратяват сходни дейности.

Медицински контрол са ревизирали здравната документи, само че проверяващите органи би трябвало да открият тъкмо по какъв начин е станала размяната. Те би трябвало да се произнесат в период до три месеца.

Проверката на Медицински контрол е осъществена сред 21. 12.2022 и 4.01.2023 година. Констативният протокол е връчен на лечебното заведение и възложен на министъра на опазването на здравето. Пратено е и писмо до Агенция за протекция на детето.

По-рано през днешния ден шефът на болница " Шейново " доктор Румен Велев съобщи, че се обмислят нови механизми за надзор. От болничното заведение изследват дали ще може да бъде въведена нова система, която автоматизирано генерира специфични гривни с баркодове. По този метод ще се изключи опцията от субективна неточност.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР